Reorganiseer je werkplek | Tips & work essentials

De koffer is weer opgeborgen op zolder en de foto’s voor het jaarlijkse vakantiealbum zijn uitgezocht. Gezellige borrels en dagjes weg maken plaats voor het vullen van broodtrommels en het beantwoorden van e-mails. Op de eerste werkdag na de vakantie merk je dat je bureau er nog net zo onaangetast bij staat als toen je drie weken geleden vertrok. Je lade ligt vol met oude notities en je bent nu al je koptelefoon kwijt. Reorganiseren is geen overbodige luxe.

Je werkplek even helemaal reorganiseren draagt bij aan een frisse start van een nieuwe periode. Door even te vertragen en stil te staan bij wat jou inspireert op je werkplek, maak je ruimte voor zelfexpressie. Zo creëer je een fijne werkplek die goed aanvoelt en waar je gemotiveerd kunt werken.

De omgeving waar jij je in bevindt heeft invloed op je mentale gezondheid. Door een fijne, kalme werkplek te creëren merk je al snel dat je productiever werkt en lekkerder in je vel zit. Reorganiseren doet wonderen!  

GOOI RADICAAL WEG 

Door alle overbodige items weg te doen, maak je ruimte. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Je wordt mentaal rustiger en je ervaart meer vrijheid om creatieve gedachten de vrije loop te laten. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Probeer je bureau dan helemaal leeg te maken en slechts 10% te vullen met spullen die je binnen handbereik nodig hebt. Op deze manier word je gedwongen om items uit te kiezen die echt van belang zijn. Alles wat overblijft kun je ergens opbergen, of wegdoen.

“Reducing the amount of stuff in our space also reduces the amount of dust, and we actually clean more often.”
— Marie Kondo 

ZORG VOOR EEN INSPIRERENDE OMGEVING 

Je werkplek is een ruimte waar je een groot deel van de week aanwezig bent. Om je fijn te voelen op je werkplek kun je deze naar je eigen smaak inrichten. Het is niet altijd nodig om je bureau volledig leeg te maken. Pas je zelfexpressie toe om een voor jou ideale omgeving te creëren. Zelfexpressie weerspiegelt dat wat jij belangrijk vindt en waar jij je goed bij voelt. Voeg daarom, naast de noodzakelijke items, iets persoonlijks toe aan je werkplek. Probeer te kijken naar wat jij belangrijk vindt en waar jij je geluk uithaalt.

→ Voor meer informatie over zelfexpressie, lees onze blog: Zelfexpressie | Hoe doe je dat?

Denk er bijvoorbeeld aan om persoonlijke items op je bureau te plaatsen of te investeren in mooie producten. Ontdek wat voor jou werkt en implementeer dit op je werkplek. Zorg er dan wel voor dat je maximaal één item kiest, om te voorkomen dat je werkplek straks weer vol staat met items die niet nodig blijken te zijn. 

CREËER EEN SELF-CARE AFDELING 

Gun jezelf de tijd om gedurende de werkdag aandacht te besteden aan jezelf door middel van self-care. Creëer een self-care afdeling en neem deze mee in de reorganisatie van jouw werkplek. Leg een aantal self-care items binnen handbereik van je werkplek. Met de Fab Seventies upright toilettas kan je al deze items bij elkaar opbergen. Op deze manier kun je gedurende de dag even vertragen en een moment voor jezelf creëren.

Denk bij self-care items bijvoorbeeld aan een handcrème, nagelriemolie, een journal of lavendelolie.

“Bottom line is, if you do not use it or need it, it’s clutter, and it needs to go.” 
– Charisse Ward  

JE LAPTOP IS OOK JE WERKPLEK 

Vergeet niet dat je laptop of computer, agenda en wellicht ook je mobiele telefoon deel uitmaken van je werkplek. Neem ook deze apparaten en tools op in je routine voor reorganisatie. Kies nieuwe, rustige achtergronden op en organiseer al je mappen. Ook hier geldt: alles wat overbodig is, mag weg.

JE MAG WÉL ROMMEL MAKEN 

Dat je je werkplek reorganiseert betekent niet dat je geen rommel mag maken. Gedurende de dag slingert er van alles rond op je bureau, vooral bij creatieve beroepen. De kunst is niet om het bureau leeg en netjes te houden, maar juist om het tussendoor even op te ruimen.  

ONTDEK WAT VOOR JOU WERKT - EN WAT NIET 

Een georganiseerde werkplek heeft voor iedereen een andere betekenis. Waar de één graag een notitieblok binnen handbereik wil hebben, heeft de ander baat bij inspirerende tijdschriften. Misschien heb jij alleen een glas water en een kop thee nodig, en moet de rest van je bureau leeg zijn.

Door balans te vinden tussen een georganiseerde werkplek en de benodigde items, ontdek je wat het beste werkt voor jou. Kijk na een paar weken terug op de reorganisatie en geef dan je eigen draai aan de routines.  

WORK ESSENTIALS 

Met een paar eenvoudige items maak je het jezelf gemakkelijk om je werkplek te reorganiseren en gedurende de dag opgeruimd te houden. 

  • Een opbergruimte onder of op je bureau: handig voor het opbergen van werk- en privéspullen. 
  • Kabelhouder: met alle apparaten van tegenwoordig slingeren er heel wat kabels rond. Een handige kabelhouder houdt alles netjes bij elkaar. 
  • Prullenbak: met een prullenbak bij je bureau kun je sneller overbodige items en papieren weggooien. 
  • Slechts één notitieblok of een bak voor al je notities: verzamel alle notities, losse gedachten, vragen of opmerkingen van collega’s op één plek. Hiermee voorkom je dat alles rondzwerft of verloren raakt.  
Met een bak vol inspiratie tips en essentials kun jij je werkplek reorganiseren. Creëer een werkplek waar je elke dag graag naar terugkeert en waar je je laat inspireren door je omgeving. Maak rommel, ontdek wat voor jou werkt en ruim het weer op. Voel de vrijheid op de werkplek, die helemaal van jou is, en omarm je behoeften op deze plek.

© Pinterest