SUITSUIT’S TRAVELTIPS | FONKELENDE LICHTSPEKTAKELS

Het liefst zijn we ‘s zomers tot diep in de nacht buiten. Nog lang napraten op een terras, een late wandeling door een onbekende stad of de zon rustig onder zien gaan op een festival. In de herfst en winter doen we dat al snel wat minder. Koud. Donker. En een lichtelijk gebrek aan inspiratie, want wat ga je dan doen? Well, we got you! SUITSUIT zocht voor jou de meest schitterende lichtspektakels uit. In binnen- en buitenlucht. Van adembenemende sterrenhemels tot sterren op het doek.

SCHITTERENDE DIAMANTSTAD

Een museumbezoek combineren met een prachtig uitzicht? Het kan allemaal in Antwerpen op het dak van Museum Aan de Stroom (MAS). Sluit een bezoek aan één van de musea af met een schilderachtig vergezicht. De klim naar boven is het helemaal waard. Eenmaal op het dak kan je genieten van het mooie uitzicht over ‘de Diamantstad’ – de schitterende bijnaam die Antwerpen kreeg dankzij haar levendige diamantenindustrie. Het MAS en ook het panorama dak zijn gratis te bezoeken, voor exposities koop je een kaartje bij de entree. Elke donderdagavond, tijdens de schoolvakanties, kan je gratis sterrenkijken op het dak van het MAS - waar volkssterrenwacht Urania voor een sterrenkijker zorgt.

ATELIER DES LUMIÈRES

Een overweldigend lichtspektakel op metershoge muren van een oude ijzersmederij: Atelier des Lumières middenin Oost-Parijs. Zie hoe de werken en persona’s van kunstenaars als Cézanne en Kandinsky tot leven komen in een 360 graden experience. De wisselende exposities tonen zowel ouder als meer modern werk – denk aan werken van impressionist Salvador Dalí, als de prachtige beelden van fotograaf Jimmy Nelson. Naast het indrukwekkende visuele aspect, word je omringd door meeslepende muziek van aloude componisten of artiesten als David Bowie. Zo zag je kunst nog nooit! Het is absoluut aan te raden tickets al vooraf te boeken, wegens de hoge populariteit.

MAGISCHE TUINEN

In het hart van de Descanso Gardens, Californië, vind je een interactieve lichtshow voor jong en oud. Het jaarlijkse lichtfestival ‘Enchanted Forest of Light’ biedt een wandeling langs jaarlijks terugkerende thema’s als Ancient Forest en Flower Power. Daarnaast worden er elk jaar nieuwe creaties van visuele kunstenaars gepresenteerd. De botanische tuin, die bij daglicht ook prachtig is, verandert ’s nachts in een heus paradijs. Struin door een stad van glas-in-lood creaties, gebouwd in een rozentuin. Of bewonder fonkelende geometrische installaties, met op de achtergrond het geluid van stromend water.

STARRY STARRY NIGHT

In 2016 werd deze prachtige plek, gelegen in het Nationaal Park Lauwersmeer, officieel benoemd tot ‘Dark Sky Park’. In de prachtig ontworpen hemelplatforms kun je van eindeloze sterrenluchten genieten. Neem een kussen mee, een thermosdrank vol warme thee en waan je mijlenver in een uitgestrekt heelal. Bewonder de Melkweg, zoek de Grote Beer of kom nóg meer te weten over wat je precies waarneemt met een planisfeer: een uitgebreide sterrenkaart. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland, in 2015 werd de Boschplaat op eiland Terschelling namelijk als eerste Dark Sky Park van Nederland uitgeroepen: ook zeker een bezoekje waard!

DANSENDE LICHTSTRALEN

De ‘Aurora Borealis’, beter bekend als het Noorderlicht, is onbetwist één van de meest spectaculaire uitzichten ter wereld. De donkere Scandinavische hemel verandert elk jaar in een waar kunstwerk dankzij het schitterende poollicht. De veelkleurige lichtgordijnen lijken van september tot maart haast boven de aarde te dansen. Nog steeds doen eeuwenoude mythes de ronde over de ontstaanswijze van het Noorderlicht. Magische wezens en geesten zouden dit licht tot stand brengen - inmiddels wijzen vele onderzoeken uit dat dit natuurverschijnsel wetenschappelijk te verklaren is. Toch neemt het niets van de magie weg. Juist het feit dat de aurora in de loop van de nacht blijft veranderen, maakt het Noorderlicht tijdloos fascinerend. Geen wonder dat miljoenen toeristen stad en land afreizen om dit fenomeen te bewonderen.