SUITSUIT TRAVEL GUIDE | Zuidoost Engeland

Engeland, het land van tradities, heuvelachtige landschappen, afternoon tea, Engelse pubs en schilderachtige oude dorpjes met pittoreske cottages. We nemen je in deze travel guide graag mee naar een stukje authentiek en idyllisch zuidoost Engeland. Naar dorpjes waar men leeft van de biologische producten van lokale boeren, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, en waar je helemaal tot rust komt en de drukte van het dagelijkse leven heel even kunt vergeten. We beginnen in Rye in East Sussex.  

Rye: terug in de tijd  

In het graafschap East Sussex vind je het stadje Rye. Eén van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse stadjes van Engeland. Vanwege de ligging aan de kust en de drie rivieren Rother, Tillingham en Brede was Rye in de middeleeuwen een belangrijke vestingstad en kent het vele smokkelaarsverhalen.  

Rye heeft goede verbindingen met andere delen van Groot-Brittannië. De stad telt net geen 5000 inwoners en het lijkt alsof de tijd hier honderden jaren heeft stilgestaan. Met smalle aflopende straatjes vol natuurstenen, prachtige middeleeuwse huisjes en de ‘Landgate’, de indrukwekkende middeleeuwse stadspoort.  

Local en organic 

Maar Rye heeft ook een moderne kant met haar eigentijdse teashops en restaurants waar ze enkel organic food serveren. Dit wordt geleverd door de vissers en boeren uit de omgeving. 

Ook in de vele boerderijwinkels (farmshops) kun je terecht voor lokale, biologische lekkernijen. Variërend van geitenkaas van de vele geitenboerderijen tot aan fruit uit de eeuwenoude boomgaarden van Kent. Vis wordt gevangen uit de Rye Bay en het lamsvlees komt van de schapen die op de glaslanden van Romney Marsh grazen. 

Of je nu een fijnproever bent of gewoon op zoek bent naar een authentieke culinaire ervaring: de boerderijwinkels in Rye hebben voor ieder wat wils.    

The Fig   

Achter de oude gevels van High Street schuilen ook hippe en moderne verrassingen. Zo is er het moderne ‘restcafé’ The Fig. Hier kun je terecht voor een drankje en een lekkere gezonde maaltijd. Maar ook voor een overnachting ben je hier welkom. Iedere kamer heeft haar eigen stijl, allen even stijlvol en modern ingericht. 

Stap je bij The Fig naar binnen, dan voelt het alsof je een woonmagazine binnenstapt. Je wordt hartelijk welkom geheten door gastvrouw Rosie Furnival, chef-kok en lokale boerendochter. Ze serveert een klein wisselend menu, bestaand uit gerechten vanuit de hele wereld. De focus ligt vooral op verse, gezonde en gevarieerde voeding.  

Mermaid Street  

Vanaf High Street loop je zo door naar Mermaid Street en hier is het echt alsof je even terug in de tijd wandelt. Als je het ziet, begrijp je waarom: prachtige middeleeuwse bestrating, vakwerkhuisjes, authentieke antiekwinkels en teashops maken Mermaid Street heel fotogeniek.  

Het beste uitzicht op Mermaid Street vind je helemaal bovenaan. Wanneer je vanaf daar Mermaid Street afdaalt, is het alsof je een schilderij inloopt. Ieder huis heeft hier een eigen naam en op veel panden zie je nog wat het vroeger is geweest.  

The Hide Out   

Wil je een wat rustigere overnachting en echt even helemaal weg van de drukte, boek dan een overnachting in The Hide Out. Deze herdershut (cabin) is gelegen boven op een heuvel te midden van de bossen en met uitzicht op de kust van Engeland.  

De Hide Out bestaat uit een comfortabele woonruimte met open haard, een volledig uitgeruste kitchenette en een badkamer. Boven op de vide kom je via een houten ladder bij een comfortabel 2-persoons bed. Het houten interieur van de gehele cabin ademt warmte en rust. 

Buiten op het terras is een barbecue en vuurplaats, perfect om ook in de late uurtjes nog te genieten van de frisse buitenlucht en het adembenemende uitzicht. De kans is groot dat je schapen, fazanten en eekhoorns spot.   

Good to know: je parkeert de auto iets verderop in het bos en er is geen elektriciteit en internet. Een klein stukje wandelen en je bent bij The Hide Out. Zo waan je jezelf even helemaal in de natuur, weg van alle auto's en prikkels van sociale media. Schakel je telefoon uit, pak een mooi boek erbij en geef je over aan de rust van de natuur. 

Pubs and cafés   

Zoek je toch wat afleiding en wil je er in de avond nog even uit, bezoek dan één van de vele Engelse pubs die Rye rijk is. Dicht bij de Hide Out vind je The Plough. Deze pub is sfeervol en typisch oud Engels ingericht. Je kunt er genieten van kleine hapjes die gemaakt zijn met ingrediënten die allemaal van lokale boeren komen. Wanneer je hier tegen de avond komt, dan is de kans groot dat er een paar lokale boeren zitten die de hele dag op het land te vinden waren.  

Charleston Farmhouse 

Een kleine twee uur rijden verderop ligt Charleston Farmhouse, een kunstzinnig landhuis in Charleston dat absoluut een bezoek waard is. 

Vanaf 1916 werd het huis bewoond door de kunstenaars Vanessa Bell en Duncan Grant. In de jaren dat zij er woonden hebben zij het hele huis inclusief al het meubilair getransformeerd tot een kunstwerk.  Ze schilderden natuurlijk op canvas, maar ook de muren, deuren, meubels, keramiek en textiel in het huis veranderden ze in kunstwerken. Zelfs de ommuurde tuin werd veranderd in een bloementuin met beelden, mozaïeken en vijvers. Het maakt Charleston Farmhouse een heel bijzondere, unieke plek waar je je ogen uitkijkt. 

 

Seven Sisters 

Zo’n 12 kilometer van Charleston Farmhouse liggen de Seven Sisters. Eén van de meest iconische natuurlijke wonderen van Engeland. Seven Sisters bestaat uit zeven indrukwekkende rotsen. Elke rots draagt een naam, zoals Haven Brow, Short Brow, Rough Brow. Deze namen weerspiegelen hun unieke vormen en hoogtes. De Seven Sisters zijn een populaire bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en fotografen. 

Neem wanneer je hier bent de wandelroute langs de kliffen: de South Downs Way biedt een schilderachtige wandelervaring die je meeneemt langs de Seven Sisters en door het prachtige South Downs National Park.

Cotswolds 

Rijd door naar de Cotswolds, één van de meest prachtige gebieden van Engeland met pittoreske stadjes, gehuchten en dorpen. Het Cotswolds-gebied bevindt zich tussen Birmingham en Londen. Door de jaren heen zijn er prehistorische vondsten gedaan in de regio, wat aangeeft dat dit gebied al in de oudheid bewoond was. De meeste dorpen bestaan voornamelijk uit gebouwen uit de late Middeleeuwen. De vele prachtige kerken in de kleine dorpjes getuigen nog steeds van een rijke geschiedenis. 

Spring Cottage - Burford 

Overnachten kun je hier onder andere in Spring Cottage. Dit 18de eeuwse huis bevindt zich op een idyllische locatie in de historische marktstad Burford. Dit ligt aan de rand van Cotswold. Het huis heeft een wijd uitzicht over de aangrenzende tuinen en velden. De zichtbare balken, oude grenen vloeren en de open haard geven het huis een warme uitstraling.  

The Lamb Inn - Burford 

Iets verderop, in dezelfde straat als Spring Cottage, kun je in The Lamb Inn genieten van een heerlijke maaltijd of drankje. Deze pub is in 2021 door The Times uitgeroepen tot Pub Of The Year. Ondanks dat is het hier niet toeristisch. Laat je verrassen met simpele maar lekkere gerechten.  

Stow-on-the-Wold 

Een heel gezellig dorp in Cotswolds is Stow-on-the-Wold. Elke donderdag komt dit dorp tot leven met een bruisende boerenmarkt. Hier presenteren en verkopen lokale ondernemers hun ambachtelijke producten. Denk aan handgemaakte schapenwollen pantoffels en zelfs make-upartikelen.  

The Porch House 

Heel bijzonder in Stow-on-the-Wold is 'The Porch House'. Deze herberg is 975 na Christus gebouwd en staat bekend als de oudste herberg van Engeland. In 2013 is de herberg gerenoveerd, maar veel originele kenmerken, zoals de rustieke stenen muur en haarden, zijn behouden. Hier kun je genieten van een traditioneel Engelse pub ervaring.

Manor House – Castle Comble 

Als je jezelf écht luxe wilt verwennen, rijd dan door naar Castle Comble. Hier kun je bij Manor House een heerlijke afternoon tea reserveren. Het is niet goedkoop, maar wel een bijzondere en onvergetelijke ervaring. De locatie is adembenemend en ook hier waan je je weer even terug in de tijd. Geniet van hartige en zoete lekkernijen, zoals bonbons, scones en taarten.  

Wat Manor House extra bijzonder maakt, is hun inzet voor duurzaamheid. Ze gebruiken geen suiker in hun gerechten en alles is puur en verfijnd. Bovendien streven ze naar Zero Waste. 

The New Inn – Cotswolds 

De laatste overnachting kan bij The New Inn. Je kunt hier heerlijk eten in de pub van het hotel. Het eten wordt in kleurrijke borden geserveerd. Met een Franse touch, kun je genieten van een fijn laatste diner van je vakantie.