SUITSUIT TRAVEL GUIDE | MARRAKECH

Met oude paleizen, gezellige pleinen en rijke cultuur is Marrakech een bestemming die je niet aan je voorbij wilt laten gaan. Aan de voet van het Atlasgebergte ligt deze koningsstad, waar je je even in een totaal andere sfeer waant als thuis. Of je nu de drukte van de stad of de rust in de woestijn wil opzoeken, Marrakech biedt voor iedereen een unieke reiservaring. 

Place Djema el Fna 

Loop langs de kleurrijke marktkraampjes, proef een van de vele kruiden of dans op de vrolijke Arabische muziek. Dit kan op het beroemdste plein van Marokko; Place Djema el Fna. Vroeger was dit dé plek voor Afrikanen en Europeanen om handel te drijven, maar ook nu is er nog veel te beleven. Het plein staat vol met fruitkraampjes, straatartiesten en exotische dieren zoals slangen.  

Zorg ervoor dat je tijdens de zonsondergang terugkomt. Dan vult het plein zich met picknicktafels en vele tentjes waar je heerlijk eten kunt afhalen. De geur van geroosterde groenten en gebakken vlees blijft in de lucht hangen. Locals komen vaak naar dit plein om hier te genieten van de heerlijke gerechten. Wil je naar een wat minder drukke markt? Bezoek dan Place des Ferblantiers. Deze ligt dicht bij het Bahiapaleis. 

Tip:  Ga in de avond naar een rooftopbar en bewonder de drukte van het plein vanaf boven. 

Shop in de medina 

Place Djema el Fna ligt in de medina, wat vertaalt naar het oudste gedeelte van de stad. Er is alleen nog zoveel meer te zien in deze buurt. Loop een van de vele steegjes in die aan het plein liggen en je zult enorm veel winkeltjes tegenkomen. Van handgemaakte sierraden of hammamzeep tot aan kleurrijke kleding en ontelbaar veel kruiden. Hier vind je ongetwijfeld iets dat je in je koffer mee naar huis kunt nemen. Het is niet moeilijk om je onder te dompelen in de geuren en kleuren van de markt, dus houd jezelf niet te strak vast aan een bepaalde route. En vergeet niet af te dingen, dat is in Marokko helemaal niet gek om te doen. 

Verblijf in een traditionele riad 

Hoewel de straten van Marrakech misschien een bescheiden uitstraling hebben, kan dit beeld snel veranderen zodra je achter de deuren kijkt. Stap eens een riad binnen, dit is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin – de kamers waarin je kan verblijven zijn meestal om deze tuin heen gebouwd.  

Vaak zijn deze huizen verstopt in de steegjes van de medina. Een riad dient ervoor om bewoners te beschermen tegen de warmte, maar ook om een stukje privacy te bieden. Door te overnachten bij een riad, steun je ook de lokale bevolking. Grote commerciële riads bestaan namelijk niet. Naast dat je de lokale bevolking support, krijg je via de eigenaar van de riad vaak ook nog eens de beste lokale plekjes te horen, zo maak je je bezoek aan Marrakech compleet. 

Ontsnap aan de drukte in een desert camp 

Ben je opzoek naar iets meer rust en een plekje buiten de stad? Dan is een desert camp de ideale verblijfplaats. Zoals de naam eigenlijk al zegt, ligt deze in de woestijn. Je krijgt dan een eigen tent die meestal volledig is uitgerust, ook met elektriciteit. Vaak is er ook een zwembad op deze desert camps te vinden en zijn er verschillende activiteiten te doen – zoals een kookles of wandeltochten.  

Vanuit deze desert camps, kun je natuurlijk ook besluiten om verder de woestijn in te gaan. In vele gevallen is het mogelijk om op locatie een mountainbike of quad te huren. Zo kan je met alle gemak het gebied verder verkennen. Dit kun je alleen doen, maar het is aan te raden om met een tourguide mee te gaan. Zo raak je niet zo snel verdwaald en kun je altijd op diegene terugvallen als er iets onverwachts gebeurt. Zorg ervoor dat je kleding aandoet dat vies mag worden, aan het einde van de dag heb je veel zand meegenomen. 

Het Atlasgebergte 

Marrakech ligt onder aan de voet van het Atlasgebergte, wat het een perfecte uitvalbasis maakt om vanuit daar de natuur in te gaan. Het gebergte wordt gekenmerkt door de puntige rotsformaties, diepe kloven en adembenemende uitzichtpunten. Je kunt ervoor kiezen om de wandelschoenen aan te trekken en meerdere dagen de Atlas Trail te ontdekken. Loop door onbekende bergdorpjes, beklim de hoogste pieken en kampeer in de nacht onder de sterrenhemel.  

Even een dag de drukte uit en de bergen in, ook dat behoort tot de mogelijkheden. Een meerdaagse trip is niet per sé nodig om een greep van het Atlasgebergte te zien. Een dagtocht naar de Imlil-vallei is dan een goede optie. Tijdens de rit naar het kleine bergdorpje Imlil, kom je langs mooie uitzichtpunten. In het dorpje zelf kun je mooie wandelingen maken om de vallei verkennen. Ook zijn er genoeg eettentjes waar ze authentieke Marokkaanse gerechten serveren, dus vertrek je nooit met een lege maag!