NEW YEARS RESOLUTIONS | THE FIRST STEPS

Het nieuwe jaar is net begonnen, een goed moment om te reflecteren op de afgelopen twaalf maanden. Even een terugblik naar welke mijlpalen zijn behaald, welke mooie momenten zijn ontstaan en wat je graag dit jaar anders wilt zien. Hier vloeien vervolgens goede voornemens uit voort, welke zo groot of klein kunnen zijn als je zelf wilt. Bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, gezonder eten of een volgende stap in je carrière maken. In deze blog lees je hoe je jezelf gemotiveerd houdt om je eigen voornemens vol te houden en deze uiteindelijk te behalen. 

Wat worden je goede voornemens? 

We zitten al in het nieuwe jaar, maar het is nog niet te laat om de voornemens van 2024 op te stellen. Zo bepaal je waar je focus op gaat liggen de aankomende maanden en welke aspecten iets minder aandacht gaan krijgen. Dit betekent niet dat ze minder belangrijk zijn, maar je kunt nu eenmaal niet alle ballen hooghouden.  

Het is beter om één groot doel te pakken en hierbij een plan op te stellen. Als je doel is om gezonder te eten, kun je een paar kleinere voornemens stellen. Bijvoorbeeld door meer water te drinken, minimaal twee stukken fruit per dag te eten en meer groente in je avondeten toe te voegen. Hierdoor ontstaan er drie ‘mini-voornemens’, welke makkelijker te integreren zijn in je routine. 

Vervolgens is het tijd om een plan op te stellen. Een goed voornemen hoeft niet in februari al behaald te zijn. Pak één van de kleinere voornemens en begin hiermee. Als je merkt dat dit op een gegeven moment een gewoonte wordt, kun je het volgende voornemen erbij pakken. 

Bewuste keuzes 

Door bewust te kijken naar wat je nodig hebt, zorg je er uiteindelijk voor dat je even stilstaat – bij jezelf maar ook bij je omgeving. Deze mentaliteit kan uiteindelijk ook toegepast worden op andere aspecten in je leven, waaronder bewust reizen. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door te kiezen voor een duurzamere koffer voor op reis. Onze Natura collectie is daarmee een stap in de juiste richting. De Natura koffers en tassen zijn bijna volledig gemaakt van rPET, een recycled materiaal die is afgeleid van hergebruikte plastic flessen. Dit biedt de perfecte gelegenheid om onze goede voornemens op een groenere manier voort te zetten. 

Lees hier de inspiratie achter de Natura collectie.

Het volhouden van goede voornemens 

Uiteindelijk heb je je voornemens opgesteld, maar nu moet je jezelf er nog aan houden. Het voorwerk is gedaan en je weet nu welke doelen je stelt voor het aankomende jaar en hoe je deze kunt bereiken. Het moeilijkste komt alleen nog; en dat is het volhouden van je plan. Hier zijn een paar tips om van deze voornemens een succes te maken: 

Vertel je voornemens aan je omgeving 
Van je collega's tot je vrienden en familie, vertel aan iedereen die wil luisteren wat je plannen zijn voor komend jaar. Hierdoor kunnen zij je helpen: bijvoorbeeld door een keer samen te sporten of een gezondere borrelplank met je te maken. Door erover te praten met je vrienden en familie, kun je ook je motivatie hooghouden. Zo houd je je doelen in gedachte en blijf je enthousiast. 

Slow down 
Het werd al eerder in de blog benoemd, maar het is niet erg als je voornemens niet meteen slagen in de eerste paar maanden. Geef jezelf de tijd om te wennen aan nieuwe routines. Gun jezelf de ruimte om het goede voornemen op te breken in concrete plannen, verspreid over meerdere maanden. Zo blijft een voornemen behapbaar en vergroot het de kans dat je het haalt. 

Accepteer wanneer het even niet lukt 
Het leven zit vol verrassingen, waardoor een doel soms even op de achtergrond wordt geplaatst. Wees vooral niet te hard voor jezelf en accepteer dat het niet lukt. Parkeer je doel desnoods voor een paar dagen of weken en pak het weer op als je wat rust hebt gecreëerd.  

Ook is het niet erg om toe te geven dat een bepaald voornemen niet voor jou is weggelegd. Een voornemen moet niet als een constante must-do voelen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je ergens plezier uithaalt. Door toe te geven dat iets niet bij je past, leer je jezelf weer beter kennen. Dat is soms ook al heel veel waard!