SUITSUIT Inspired by | Foodstylist KirKookt

Als receptontwikkelaar en foodstylist verruilde Kirsten tien jaar geleden haar roots op het Brabantse platteland voor het bruisende Amsterdam. Hoewel ze daar naar de kunstacademie ging, ontdekte ze al snel dat haar passie voor koken haar echte roeping was. In deze blog kom je meer te weten over Kirstens avonturen, van haar culinaire hoogstandjes tot inspiratiebronnen. Ook deelt ze meer over haar talent voor het organiseren van geweldige dinnerparty's; van zelfgeschilderde menukaartjes tot perfecte tafelstyling! Kirsten weet hoe ze elke avond omtovert tot een onvergetelijk feest. 

Uit de hand gelopen hobby 

Wat begon als een uit de hand gelopen hobby, groeide uit tot een project vol passie. Kirsten deelt al langer haar culinaire avonturen op social media, waarbij ze meer dan alleen de plezier en ontspanning in het koken benadrukt: “Ik sprak al langer uit hoe leuk het me leek om op social media recepten, tips en styling ideeën te delen om anderen te inspireren". Haar kookpassie werd een bron van kracht na een zware burn-out, wat haar uiteindelijk aanspoorde om haar droom serieus te nemen, zo vertelt ze: “Op een gegeven moment voelde het echt zoiets van: het is nu of nooit om mijn droom achterna te jagen en toen ben ik er gewoon vol voor gegaan”, waaruit haar foodstyling en cateringbedrijf KirKookt ontstond. 

Een passie voor kunst en koken 

"Mijn kookpassie begon tijdens het vak verzorging", vertelt Kirsten. Ze leerde er niet alleen koken, maar ook tafeldekken en boodschappen doen. Op 13 à 14-jarige leeftijd begon ze de schoolrecepten thuis na te maken omdat ze die zo lekker vond. Rond haar 15e kreeg Kirsten een relatie en bezocht regelmatig haar schoonouders, waar haar schoonmoeder recepten uit verschillende magazines verzamelde. "Op deze manier heb ik het koken mezelf eigenlijk aangeleerd". 24Kitchen en Jaimie Oliver waren inspiratiebronnen voor Kirsten om haar kookvaardigheden te verbeteren. 

Op de kunstacademie kon Kirsten haar creativiteit uiten: "Ik ben altijd bezig geweest met mooi beeld, wat je natuurlijk ook vaak terugziet in opgemaakte bordjes". Kunst en koken zijn voor Kirsten onlosmakelijk met elkaar verbonden vanwege "de kracht van het beeld maar ook het verhaal dat verteld wordt". Ze maakt zelfs haar eigen foodillustraties voor menukaarten en kookt uitsluitend met lokale producten, waar ze graag meer met haar gasten over deelt: "Kunst is een ervaring en samen eten is dat net zo goed". 

→ Ontdek alle creaties van Kirsten op haar Instagram

Een eigen e-book 

Gedreven door haar liefde voor koken en het delen van inspiratie, besloot Kirsten haar passie te vertalen naar haar eigen e-book. Deze inspiratie haalt ze uit diverse bronnen, waaronder haar eigen wereldmap met recepten, kookboeken van anderen, reizen en eten bij verschillende restaurants. Kirsten vertelt: “Veel chefs en koks vinden het heel leuk om hun aanpak hierin te delen. Ik zou een recept nooit kopiëren en plakken, ik geef er dan juist compleet mijn eigen twist aan”.  
 
Haar e-book, gekoppeld aan het thema kerst, reflecteert haar liefde voor de decembermaand en biedt gerechten die het hele jaar door indruk maken: “Zo is de speculaastaart bijvoorbeeld echt een topper van het e-book, hierin laat ik natuurlijk zien hoe je dit met winters fruit zoals peer, appel en bramen kan combineren. Maar in de zomer kan je dit weer vervangen door seizoen vruchten zoals aardbijen, watermeloenen en frambozen”. Uiteindelijk is het Kirsten haar ultieme droom om een hard copy kookboek uit te brengen, waarbij een e-book in magazine vorm al een stap in de goede richting zou zijn.  

→ Benieuwd naar Kirsten's e-book? Bekijk deze hier

Supporting locals 

Voor Kirsten is koken niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een manier om de lokale gemeenschap te ondersteunen. Op zaterdagochtend struint ze graag de markt af voor verse ingrediënten en brengt ze het liefst heel veel tijd door in toko's op de Zeedijk. Door boodschappen te doen bij lokale ondernemers, bouwt ze waardevolle banden op en inspireert ze anderen om hetzelfde te doen. Zo vertelt Kirsten bijvoorbeeld over haar leuke ervaring met de lokale visboer: “Voor de cover van mijn e-book had de visboer de oesters van tevoren voor me geopend. Ik bel ze dan een kwartiertje van tevoren en hoor de visboer dan zeggen: kom je d'r aan! Heerlijk vind ik dat”.  

Wereldse smaken 

Eten is voor Kirsten dé manier om de wereld te verkennen, zo deelt ze ook meer over deze reizen: “Ik ben zes weken naar Vietnam en de Filipijnen geweest, daar ben ik echt verliefd geworden op de frisse gerechten met veel limoensap en spice”. Hier ontdekte Kirsten één van haar huidige lievelingsgerechten: “Mijn favoriete gerecht tijdens deze reis was Phó, wat ik 's ochtends altijd at. Dit is een soort noedelsoep met biefstuk". Ook deelt Kirsten haar culinaire bucketlist: "Ik wil graag de authentieke Omakase beleving in Japan ervaren, genieten van heerlijke fried chicken en sushi. Ook zou ik nog wel eens graag naar Amerika willen om dan echt de streetfood uit te proberen met verschillende foodtrucks”. Ook is er een reis die ze nog wel graag over zou willen doen: “Ik ben met mijn ouders in Zuid-Afrika geweest maar die zijn geen grote liefhebbers van wijn. Dit is iets wat ik zelf ook pas later ben gaan ontdekken. Nu zou ik met mijn vriend nog wel graag de wijnroute in Zuid-Afrika willen ontdekken”.  

Inspiratie en innerlijke kracht 

Voor Kirsten is Karsu van het kookprogramma 'Turkse Keuken' één van de vrouwen die haar het meest inspireert. Zo vertelt ze: “Hoe zij op de bres sprong na de aardbevingen in Turkije en het grootste gedeelte van de winst van haar kookboek hieraan doneerde, vond ik zo bijzonder mooi”. Daarnaast is Karsu een podiumbeest en houdt Kirsten net zo veel van entertainen! Ook haar eigen moeder ziet Kirsten als inspirerend persoon. Dit komt voornamelijk door de liefde die er in het gezin wordt gedeeld en de aandacht die er naar de familie uitgaat: "Juist doordat zij zoveel voor mijn opa en oma doet, inspireert ze me", vertelt Kirsten. 

Haar innerlijke kracht haalt ze uit het zorgen voor anderen, waarbij het creëren van waardevolle momenten, zoals het organiseren van dinnerparty's, centraal staat. Ze laadt zichzelf op door te mediteren, een massage te nemen, in bad te liggen, of even te wandelen: “Tijdens mijn wandeling omring ik me graag in de natuur zoals in het park of een bos. Hier haal ik veel energie uit”

Goede voornemens 

Door de harde les die Kirsten van haar burn-out heeft geleerd, ziet ze het als een prioriteit om goed voor zichzelf te zorgen: “Ik geef graag als tip aan anderen mee om goed naar je lijf te luisteren en te volgen wat voor jou goed voelt”. Daarnaast zou Kirsten in het nieuwe jaar graag meer willen dansen, nóg vaker een ijsbad nemen en starten met vrijwilligerswerk: “Het lijkt me erg mooi om te koken voor ouderen in een verzorgtehuis. Het waarmaken van goede voornemens is iets wat Kirsten het afgelopen jaar niet is ontgaan: “Aan het einde van ieder jaar schrijf ik mijn doelen en dromen op. Als ik hiernaar terugkijk heb ik gewoon de meeste dromen in 2023 gerealiseerd". Dit gaat natuurlijk niet zonder de nodige check-ups: “Ieder kwartaal check ik ook alles wat ik heb opgeschreven in mijn journal, om na te gaan waar ik me meer op kan focussen en op welke vlakken ik al goed op weg ben”. Wel staat Kirsten graag wat vaker stil bij successen: “Dit is iets wat ik voor mezelf wat meer mag gaan doen, om zo daadwerkelijk van het moment te kunnen en mogen genieten". 

Delen is vermenigvuldigen 

Kirsten haar advies voor anderen? Zoals haar woorden omschrijven: "Delen is vermenigvuldigen". Ze gelooft dat gedeelde ervaringen, zowel in de liefde als op carrière- en succesniveau, ons allemaal verder brengen. Haar eigen e-book is daar een levendig voorbeeld van, gemaakt met de hulp van andere gepassioneerde vrouwen. Iets wat Kirsten verder nog graag aan andere vrouwen wil meegeven is “Deel de dingen waar je tegenaan loopt maar deel ook je successen, ik heb de neiging om daar te snel aan voorbij te gaan, maar soms is het ook goed om even stil te staan!"